Yapay zeka, bir robotun ya da bir bilgisayarın zeki canlıların gerçekleştirebileceği faaliyetleri yapabilme yeteneğidir. AI(Artificial Intelligence) olarak ifade edilir.
Kaşık imgesi genellikle kadınlara, futbol topu resmi ise erkeklere ait bir imgedir. En azından binlerce fotoğraftan oluşan veri setleri ile eğitilmeye çalışılan Yapay Zeka için bu durum öğrenme aşamasında bu şekilde gelişmeye başladı.
Washington Üniversitesinden bir araştırmacı ekibi, bilgisayar görme algoritmaları tarafından yapılan cinsiyet tahminlerini incelemeye başladı. Burada dikkatleri çeken ilginç bir şey vardı, görüntü setlerinde bulunan önyargılardan (ör. İncelenen bir veri topluluğunda pişirme ile ilgili bir fotoğrafta kadınların yüzde 33 daha fazla görünme ihtimali olması gibi) AI(Yapay Zeka)’nın sinir ağının yaptığı bağlantılardaki artış ister istemez bu yönde olmuştur. Bu nedenle, bu veri seti üzerinde eğitim almış bir AI, bir kadının yemek yaptığını öngörme olasılığı yüzde 68 daha yüksek hale geldi ve bir görüntüdeki açıkça kel bir erkek olarak görünmesine rağmen bir kadın olabileceğine yönelik daha yüksek bir tahminde bulundu.
Eğitim verilerinden cinsiyete dayalı önyargıları algılayan AI’nın ilk gözlemlenmesi yeni bir olay değil. Geçen yıl, Boston Üniversitesi ve Microsoft Research’ten araştırmacılar, “programcı” kelimesini “erkek”, “ev sahibesi” kelimesi ile “kadın” sözcüğüyle eşleştirme yaptığını gözlemlediklerini de bildirmişlerdi.
Pek çok firma için bu veri setlerinde Yapay Zeka öğrenmesinin, cinsiyetçi bir bağlama oturtulması sorun teşkil etmiyor, hatta hedef kitlelerini daha doğru belirleyebilmelerine yardımcı olabileceği için destekçi bile oldukları söylenebilir. Bunun yanında Yapay Zeka öğrenmesinin bu şekilde bir cinsiyetçiliğe bağlı kalarak öğrenme geliştirmesinin gelecek nesiller için de cinsiyetçi formların dışına çıkılmasını zorlaştıracağı için değişime gidilerek bu bağlamdan koparılarak eğitimlerine devam edilmesinin daha uygun olacağını düşünenler de mevcut.
Emoticon