OPTİK DİSKLER VE OPTİK DİSK SÜRÜCÜLERİ

Optik Diskler
Optik disk sürücüleri, bilgilerin yazılma ve okunma işlemlerinin özel bir ışık sistemiyle yapıldığı veri depolama birimleridir. Optik olarak depolanmış bilgileri ilgili disk sürücülerden okuyan özel aygıtlara optik sürücüler denir.
Optik diskler 3 çeşittir. Bunlar; Compact Disk(CD), Digital Versatile Disk(DVD), Mavi Lazer Teknolojili Disk(BluRay) olarak isimlendirilirler.
CD-ROM ve CD-Writer Optik Sürücüleri:
CD-ROM, CD üzerine yazılmış olan optik bilgileri okumak için kullanılan bir optik sürücü tipidir. Bu optik sürücü ile sadece okuma işlemi yapılır, CD üzerine yazma işlemi yapılamaz.
CD-ROM CD-WriterCD-Writer, optik diskler üzerine bilgi yazmak ve var olan bilgileri okumak için kullanılan bir optik sürücüdür.
Optik okuyucular üzerinde bazı rakamlardan oluşan 52X32X52 gibi sayılar görürüz. Bunlardan ilk “52” değeri CD’ye yazma hızını, “32” CD’ye tekrar yazma hızını, en son “52” değeri CD’den okuma hızını bize gösterir. Bu rakamlar arasındaki “X” ifadesi, CD’ler için 150KB/s değerine karşılık gelmektedir. Yani 52X yazma hızına sahip bir optik yazıcı 52*150KB/s hızda yazma işlemi yapar.
CD etiket yüzeylerine yazılmış bazı yazılar vardır. Bunlar çeşitli anlamlar içerirler. CD-R ifadesi optik disk üzerine sadece 1 defa veri yazılabileceğini, daha sonra üzerine bilgi eklenemeyeceğini ve silinemeyeceğini belirtir. CD-RW ifadesi ise, CD disk üzerine defalarca kayıt yapılabileceğini ve defalarca silinebileceğini bize belirtirler. Bu CD’ler diğerlerinden fiyat olarak daha pahalıdırlar.
Günümüzde kullanılan CD’ler, genelde 650MB ve 700MB bilgi depolama kapasitesine sahiptirler.
DVD-ROM ve DVD-Writer Sürücüleri:
DVD’ler CD’lerden çok daha fazla veri depolayabilen optik disklerdir. Tek katman ve tek yüze sahip bir DVD 4,7GB bilgiyi üzerinde depolayabilir. Bu değer yaklaşık olarak 7 tane CD’nin depoladığı bilgi kapasitesine eşittir. Aynı zamanda 17GB bilgi depolayabilen DVD’lerde bulunmaktadır. Bunlar 2 yüz ve 2 katmana sahiptirler. DVD-RW özellikli depolama birimleri defalarca yazılabilme ve silinebilme özelliğine sahiptirler. Bu tür DVD’ler 1 kere yazılabilen ve sadece okunabilen DVD’lere göre daha pahalıdırlar.
DVD-ROM DVD-WriterDVD-ROM olarak ifade edilen DVD okuyucular, sadece DVD ve CD üzerindeki bilgileri okuyabilirler. DVD ya da CD üzerine yazma işlemi yapamazlar.
DVD-Writer’lar, DVD ve CD üzerine bilgi yazabilir, aynı zamanda DVD, CD’leri okuyabilirler.




DVD optik diskleri üzerinde bulunan 12x gibi değerler DVD’ye uygulanabilecek maksimum yazma hızını bize gösterir. Bunlar üzerindeki X değeri 1318KB/s değerine sahiptir.
Blu-Ray Sürücüleri:
Blu-Ray optik depolama birimlerine yazma işlemi için mavi lazer kullanır. Bu optik birimlerde daha hassas yazma işlemi yapılarak büyük kapasitedeki bilgiler kolaylıkla depolanabilir.
Blu-Ray; BD-ROM, BD-R ve BD-RE biçimlerine sahiptir.
Blu-Ray SürücüleriBD-ROM‘dan sadece okuma işlemi yapılır. Üzerine veri yazılamaz ve var olan veriler silinemez.
BD-R’ye bilgi yazılabilir ama üzerindeki bilgiler silinemez ve değiştirilemez.
BD-RE’ye ise veri yazılabilir, üzerindeki bilgiler silinip tekrar yazma işlemi yapılabilir.
Blu-Ray disklerin tek katmanlı olanlarında 27GB bilgi, çift katmanlı olanlarında 54GB bilgi depolanabilir.
Optik Sürücü Montajları Nereye ve Nasıl Yapılır?
Optik okuyucu montajları, bilgisayar kasasının içindeki 5,25” boyutundaki özel bölümlere takılır. Vida yardımıyla takıldığı yere sabitlenir. Sabitleme işleminden sonra güç ve veri kabloları bağlanır. Güç kablosu, Power Supply(güç kaynağı) üzerinden optik okuyucu için uygun olanından seçilerek yapılır. SATA olan optik sürücüler için farklı, IDE olan optik sürücüler için farklı güç kablosu bulunmaktadır. Bağlantıda buna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda veri kablosu için de bu söz konusudur. SATA sürücüler için uygun SATA veri kablosu kullanılarak anakarta doğru bir şekilde bağlantı yapılmalıdır.
Optik Sürücü Montajı
Bu yazımızda sizlere optik diskler ve optik disk sürücüleri hakkında bilgiler verdik. Sormak istediğiniz soru veya konuya eklemek istediğiniz bilgi varsa konunun altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.


Related Posts